Som nummer två i serien skogsöl är Skvatt GALEn . Den innehåller växterna skvattram (Rhododendron tomentosum Harmaja), pors (Myrica gale) och en (Juniperus communis). Dessa växter har i äldre tider ansetts ge svår huvudvärk, vara särskilt starkt rusande och hålla troll och andra mörka krafter borta. Namnet Skvatt GALEn är en lek med de svenska och latinska artnamnen, Skvatt från skvattram, GALE från Myrica gale och En eller n från en.
Skvattram (Rhododendron tomentosum Harmaja) är en vintergrön buske med stark aromatisk doft, den förekommer i hela landet och växer främst på myrmarker, här kan man läsa mer om Skvattram.
Skvattram har flera regionala namn som getpors och myrpors, vilket gör
att den ofta förväxlas med pors. Skvattram har även hetat
"vild rosmarin" och "skogsrosmarin (Rosmarinus sylvestris)".
Skvattram är en gammal svensk medicinalväxt, den har använts
mot olika hudsjukdomar som livmoderblödningar, reumatiska besvär och
gikt. Använda växtdelar var de blommande grenspetsarna och viktigaste
innehålsämnena är ledumamfer och ledol.
Det är framförallt i norden och Tyskland skvattram har använts
i ölbryggning, och den användes sannolikt som ölkrydda redan
före vikingatiden. Öl brygd med skvattram ansågs ge en svår
huvudvärk. Linne skrev i Flora Lapponica 1737 att bönderna i
övre Dalarna fick av öl bryggd med skvattram "redlöshet
och ytterst svår huvudvärk". Den tyske professorn Placotomus
utgav en skrift om öl 1543, och skriver att i en del trakter
tillsätts skvattram till ölet istället för humle, vilket
gör ölet så starkt att de som dricker lite nästan bringas
till vanvett.
Till Skvatt GALEn har endast en liten bukett av blommande grenspetsar
används (vilket inte ger huvudvärk). Grenspetsarna har plockats
på mossen väster om Jostjärn, ca 5 km väster om
Söderbärke.
Pors (Myrica gale) är en lågväxt, aromatiskt doftande buske som växer i kanterna av sjöar och kärr. Den är allmän i mellersta och södra Sverige, och förekommer i norrlands kustland, här kan du läsa mer om Pors.
Pors har även kallats för skogshumle och strandhumle. Det är en
gammal medicinalväxt, som har används vid gikt och som sårmedel.
Porsen har också en tillväxthämmande och avdödande effekt
på vissa bakterier, svampar och insekter.
I Sverige var pors den vanligaste ölkryddan före humlen blivit
allmän. Porsöl har bryggds åtminstone sedan vikingatiden i
Sverige, och det var allmänt under 1200-1600-talet, och det var relativt
vanligt ännu första halvan av 1800-talet i Småland och Dalarna
och troligen även i Bohuslän, Västmanlands och Närkes
skogsbygder. Porsöl var lika vanligt i Norge och Danmark, i västra
Tyskland, Belgien, Nederländerna, Irland och Stor-Britannien.
En mängd arkelogiska fynd och skriftliga källor vittnar om
porsölets långa historia och allmänhet. Första belägget
är gravfynd från danska Juellinge ca 200 e.Kr. med bronskittlar
innehållande rester av öl med tranbär och pors. Äldsta
skriftliga belägg är abbedissan Hildegards örtabok från
mitten av 1100-talet, och om någon skulle vilja bereda öl,
må han koka blad och frukter med ölet, och det blir hälsosamt
och skadar inte den som dricker det". Flera av Sveriges medeltida
landskapslagar innehåller bestämmelser om böter för den
som skördar pors på annans mark eller vid fel tidpunkt, det finns
även bestämmelser om tionde i pors. Södermannalagen från
början av 1300-talet, kap. 26 § 3 "Om någon bryter pors
före Olofsmässan och han blir tagen på bar gärning eller
det finns vid rannsakan och i hans hus, böte han tre marker att skiftas
i tre lotter. Ingen har rätt att väcka åtal mot honom utom de
som äga porskärret." Ingen har skrivits så mycket om
pors och porsöl som Carl von Linné, i Flora lapponica 1737 skriver han
om pors "brukades i forna dagar överallt i Sverige för att
sätta smak på ölet, används icke i våra dagar om
ej av fattiga i avlägsna bygder".
Porsöl ansågs vara starkt och särskilt rusande. I folkvisan
från 1500-talet om Konung Göstaf och Dalekarlarne säger en dansk
"jag hafuer så ondt i Hufwud, jag gitter ej lemman rördt;
Jag hafuer druckit dhet starke porsöhl, som från Dahlarna
fördt." Linné skriver 1755 att pors "begagnades fordom
allmänt, skärper i hög grad ölets förmåga att
berusa." En av Linnés lärjungar Pehr Osbeck, skrev 1796 om folklivs
seder i Halland, att vid gästabud en del: "att göra
gästerna så mycket mer lustiga lägges, af en del, pors
på ölet."
Det finns många ortnamn och naturnamn i Sverige som börjar med pors,
vilket visar den stora betydelse pors hade förut för ekonomin och
hushållningen, exempelvis Porsnäs, Porsholm, Porsö och Porsarp.
Även släktnamn med pors förekommer och som vittnar om porsen
tidigare populäritet. I Arboga tänkebok från 1451 nämns
sex borgare som har efternamnet Porsöl. Släkten som Posfeldt, Post,
Pose och Pors har sitt ursprung från pors.
I poesin finns porsölet, bäst är den nog i Erik Axel Karlfeldts "Tuna ting":
Låt porsölet draga och jäsa!
Kung Gustaf är vansklig att kväsa.
Hans Mästermän äro så kvicka;
Ty vilja vi mandom oss dricka.
I Skvatt GALEn är den dominerande kryddväxten pors,
åtgången var ca 20 liter klena grenspetsar med frukter och
färska blad. Porsen har plockats efter stranden av Vassjön, ca 6 km
söder om Söderbärke.
En (Juniperus communis) är en vintergrön barrväxt, vilket växer som buske eller ett mindre träd. Den förekommer allmänt i hela landet, här kan man läsa mer om enar.
En och enbär har sedan medeltiden haft ett gott anseende som
medicinalväxt och som antidemonisk växt. Enrisrökning
användes länge som skydd mot smittsamma sjukdomar som pest och
spetälska. Enrisrökning användes även vid förlossningar
för att förhindra att barnet blev en s.k. bortbyting. En har
används vid njurinfektioner, reumatism, muskelsmärtor och som
aptitökande medel.
Enen har sedan långt tillbaka används i Norden till någon slags
dricka. Enbären och enerislag har används som krydda i mat och dryck,
orden gin och genever kommer av juniperus. Jäst och ojäst
enbärsdricka var mycket vanligt i stora delar av Sverige. Den jästa
enbärsdrickan bryggdes med eller utan malt. Linné skriver 1737 i Flora
lapponica "i flera landskap bruka… i synnerhet bönderna med
enbär bereda ett öl, vilket… är högst
förträffligt." En kuriosa uppgift är den om
"orrdricka och orröl" som finns i Nordiska museets
folkminnesuppteckningar, en meddelare från Korsberga socken i
Västergötland född 1871, meddelar att "dricka med
enbär benämndes orrdricka eller orröl, beroende på att
orren äter enbären". Författaren Harry Martinsson har
berättat att enbärsöl var vanligt vid 1910-talet i hans
hemtrakter i västra Blekinge. Bären slogs ned mot en duk, men
även kvistar med bär användes. Det var viktigt att inga
kärl eller redskap av metall användes vid bryggningen, och ölet
som var fantastiskt gott, skulle helst drickas i trästånkor.
Skvatt GALEn är bryggd med enris med och utan enebär.
Enriset har skördats nedanför Vanbergsklack ca 4 km öster om
Söderbärke.
Skvatt GALEn har bryggds 2010, 2011 och 2012.
Här brygger jag tillsammans med min fru Birgitta och Närke Kulturbryggeri SkvattgALEn.
Nu åkte kryddorna till SkvattGALEn ned i värtpannan.
Kryddorna simmar i mäskpannan, vilka var...
...en liten del av porsriset...
...en del av enriset med omogna enebär...
... och den lilla givan skvattram.
SkvattgALEn jäser.