Husings Ölkulturs logga Ölflaskor

Ölprovningar

Mina provningar fungerar för mycket små grupper och för grupper upp till över 100 personer. Både nybörjaren och den erfarne öl gormanden har behållning av mina provningar. Exempel på grupper lämpliga för ölprovning är: företag, konferensdeltagare, födelsedagskalas, möhippor, föreningar, herrgäng etc.

Vanligen provas ca 1 dl av vardera sex olika ölsorter. Tiden är normalt 1,5–2,5 timmar. Jag står för ölprovningens ingredienser som öl, vatten, glas, bröd, humle, malt m.m. och ni står för lokal och deltagare.

Mina ölprovningar är integrerad med en berättelse om klassiska öltyper och ölets råvaror. T.ex. berättar jag historien om Dry Stout och vi provar samtidigt en sådan ölsort, eller att jag pratar om alejäst och vi provar en öl som lyfter fram alejästens egenskaper. Jag är försiktig med att rabbla smak associationer, utan låter deltagaren själv bestämma vad det smakar. Men, i ölprovningen Smak och arom då rabblar jag associationer!

Mina provnings teman ger upplevelse av ölets hela smakbredd, syrligt rött öl, rökig ale, humlebomber, smörkolemjuk lager, svart bränd stout. Välj det tema som tilltalar dig. För er som premiär provar rekommenderar jag Ölets ABC, för i den provningen berättar jag mycket om ölets grunde vilket är kunskap bra att ha med i andra provningar.

Slutligen: jag är flexibel när det gäller tid, antal öl, provnings tema, antal deltagare etc. Snacka med mig om ni har särskilda önskemål.



Ölets ABC
Är en grundkurs som rekommenderas till första provningen. Här besvara frågor som; Hur bryggs öl? Vad skiljer mellan Lambic, Ale och Lager? Varför blir ölet ljust eller mörkt? Hur påverkar humlen ölets smak? Hur hälls öl upp, bäst? Vilka glas passar? Bästa temperaturen?

Smak och arom
Nu är det bara smak och arom som gäller. Vi blindprovar ölsorter och söker smaker och aromer, pratar smak associationer som bubbelgum, läkarlåda, tropiska frukter, lösningsmedel, jästkällare etc.

Svenska mikrobryggerier
Vi provar rosade ölsorter från svenska små bryggerier som prioriterar kvalité och brygger med kärlek till ölet. Vi pratar om begynnelsen och utvecklingen av ”mikroöl” i utlandet och i Sverige.

Svart som natten
Svart öl är inte bara Guinness. Här blir du bekant med andra öltyper som Schwarzbier, Porter, Baltisk Porter, Imperial Stout, Oyster Stout m.fl. svarta öl.

Humle i överlöd
Här koncentrerar vi oss på humlen. Vi provar ölsorter humlad med en enda humlesort, s.k. ”single hop ale” och samtidigt klämmer vi och doftar på humlekottar av samma sort. Vi pratar om humlens kulturhistoria i Europa och Sverige.

Kulturhistorisk ölresa från antika Babylon till moderna Amerika
Ölets historiska utveckling i smak och bryggteknik får Du insikt om här. Vi följer ölets historiska utveckling, från forntid till nutid, både i smak och i teknik. Åtta ölsorter provas.

Tjeckiska och tyska öltyper
Här provar vi klassiska öltyper från lagerölets hemländer, Tjeckien och Tyskland. Bl.a. pilsner, dunkel och bocköl.

Klassiska Storbritannien
Upplev en genuin brittisk ölkultur, med pubar och pint of bitter. India Pale Ale, Brown Ale och fler berömda brittiska öltyper provas.

Belgien, Belgien, för den djärve.
Att ölens mångfald finns i Belgien upptäcker Du nu. Det blir en aha-upplevelse, att öl kan smaka på alla dessa otänkbara sätt. Sött, surt och starkt!

Varför dricka vi Julöl?
Att dricka julöl är en av de äldsta av alla julseder vi har i Norden. Den har sina rötter i asatron. En berättelse om seden att dricka julöl, samtidigt som vi provar olika typer av julöl och vilka julrätter de passar till.

Veckans öltips!

OPPIGÅRDS SMÖF LAGER 2012

Det bästa av traditionell tjeckisk pilsner och av modern amerikanskt mikroöl = Oppigårds SMÖF lager 2012. Klar och gyllene i färg, med fast och tätt vitskjorte färgat skum. Stor kropp, fylligt öl. Riklig doft, här märks timotej, blommor och gräddvanilj. Rak och okomplicerad smak med lätta toner av engelsk kola och fläderblommor. Lång men balanserad efterbeska som är kryddig och smakrik.