Första ölsorten med skogskryddor var Tanngnjost & Tanngrisnir
som är brygd med En (Juniperus communis). Ölet är
influerat av gotländsk "dricku" och tysk bocköls tradition, genom
att den är brygd med gotländsk rökmalt och har mäskats
med enelag, och dess alkoholhalt 7,5 % är vad en tysk dubbel-bock
måste hålla. I nordisk mytologi var Tanngnjost & Tanngrisnir
namnet på de två bockar som drog asaguden Tors vagn vid
åskväder. Tanngnjost är "den som gnisslar tänder" och
Tanngrisnir är "den som har glest mellan tänderna". Möjligt
(troligtvis) är dagens jultradition med halmbockar en kvarleva av
mytologin kring Tanngnjost och Tanngrisnir.
Gotlandsdricka eller som gotlänningarna säger "dricku", är en
unik kvarleva från självhushållningens tid. Före
industrialismen var det normalt på landsbygden att ha hembryggt öl
som bords- och festdryck. Alkoholsvagt öl till måltiderna och med
rusande styrka till fest och högtider, det svaga ölet kallades
för dricka. Hembryggt öl förekom i så gott som hela
nord- och Mellaneuropa ned till vingränsen. I Norden var det i
spannmålsbygderna som förfarandet var vanligast. Traditionen med
hembryggt öl har i norra Europa överlevt och förekommer än
idag på Gotland, i norska östlandet, vossbygden och Stjördalen,
och i finska Tavastland, och på den estniska ön Ösel.
Gotlandsdrickan skiljer sig från dagens standard öl främst
genom att den innehåller rökmalt och genom bruket av enris.
Gotländsk rökmalt är malt som har torkats med hjälp av het
rök (normalt torkas idag malten med het luft från el-fläkt) och
bränslet är oftast björkved. Enris och enrislag (enris avkokat
i vatten) använd vid flera moment. Först rengörs alla
träkärl med kokhet enelag, mäskningen sker med en ny varm
enelag och slutligen silas vörten genom en filter lagd av enris.
Rökmalten och bruket av enris gör att drickan har smak av rök
och en.
En (Juniperus communis) är en vintergrön barrväxt, vilket växer som buske eller ett mindre träd. Den förekommer allmänt i hela landet, här kan du läsa mer om Enar.
Enbusken har i årtusenden används inom medicinen. Antikens
läkare Hippokrates rekommenderade enbär mot många sjukdomar.
Plinius d.ä. berättar att soldaterna i de romerska legionerna
brände enbär mot smitta. Den uråldriga egyptiska rökelsen
kyphi, består av enbär, myrra och kalmus. I Norden
ansågs älvor och huldror ha sitt hemvisst i enbusken, vilket
gjorde att man gärna inte fällde enar. Ända in på
1950-talet kunde man plocka enbär och sälja dem till apoteken,
som beredde teer av dem för försäljning. Folklivsarkivet i
Lund har flera uppteckningar från Småland och Blekinge om hur
enbären skördades, "slogos de mogna bären ofta med en
käpp ned på ett stort såll, ofta hängt omkring halsen,
varigenom bären avskildes eller på ett lakan; sedan torkades
bären och maldes, varvid ofta kärnorna ej fingo krossas".
Idag används enbären främst som krydda i matlagning och
sprit, samt enris till rökning av mat och fisk.
Enen har sedan långt tillbaka används i Norden till någon
slags dricka. Jäst och ojäst enbärsdricka var mycket vanligt
i stora delar av Sverige. I folklivsskildraren Lars Levander skrifter om den
traditionella livsföringen i Dalarna under 1800-talet, förekommer
jäst enbärsdricka på flera håll. I Älvdalen samlade
man bären de år de var gott om dem, och de år då
bären inte gick till då tog man istället enriskvistar.
I Oxberg, Siljansnäs och Floda tillsattes humlelag. I Järna
kokades enriset tillsammans med humle.
Tanngnjost & Tanngrisnir är bryggd på en enelag, som kokades
av enris med och utan enbär. Enriset har skördats nedanför
Vanbergsklack ca 4 km öster om Söderbärke.
Tanngnjost & Tanngrisnir har brygds fem gånger, en gång
åren 209, 2011, 2012 och två gånger 2010.
Här brygger jag tillsammans med min fru Birgitta och Närke Kulturbryggeri SkvattgALEn.
Nu åkte kryddorna till SkvattGALEn ned i värtpannan.
Kryddorna simmar i mäskpannan, vilka var...
...en liten del av porsriset...
...en del av enriset med omogna enebär...
... och den lilla givan skvattram.
SkvattgALEn jäser.