Husings Ölkulturs logga Ölflaskor

Öl, kultur och ölkultur...

Bamberg är en historisk stad med många kvarvarande gamla kulturbyggnader. Staden har varit ekonomisk rik och säte för katolsk biskop redan under 1600-talet (och svenskar drog förbi här under 30-åriga kriget). Många av de gamla byggnaderna är bevarade eftersom staden aldrig bombades under 2:a världskriget. Bamberg utsågs 1993 av FN ett av UNESCO: s ”världsarv”, här finns ca 2 400 kulturmärkta hus. Staden klänger sig längs en forsande älv, på öar och uppför sju kullar i en kuperad omgivning.

På programmet står det ”rundtur Bamberg”, då ska vi besöka/gå förbi kulturplatserna och historiska byggnader som; Maximiliansplatz och Rathaus, gamla rådhuset (huset täcker en hel ö), Catedralen med alla magnifika hus runtikring, Domplatz (Europas vackraste torg?), Rosgården vid biskopssätet, klostret St. Michael, Kleine Venedig m.m. samt en butik med ett enormt sortiment av modelljärnväg typ Märklin.

Dessutom hyser staden 10 kända bryggerier.
Åtminstone åtta av bryggeriernas tappställen besöker vi.

  • Greifenklau som har en trevlig keller med fin vy över fruktträdgårdar och den gamla borgen Altenburg Castle, Greifenklau har tidigare endast bryggt ett ljust lageröl (nu även Weizen).

  • Klosterbräu, Bambergs äldsta bryggeri sedan 1533 ligger i en stor häftig byggnad, vilken ger intryck att vara lika gammal som bryggeriet. Deras mest kända öl är ett svart lageröl med namnet Schwärzla.

  • Aecht Schlenkerla är en turistfälla. Men stället har urhärliga interiörer och här tappas rökölet direkt ur träfat. Av 100 ölsorter man bör ha druckit innan man lämnar in, så är denna den ena.

  • Spezial, enligt mitt tycke är det bästa stället. De har bryggt öl sedan 1536, tappen är i ett urgammalt korsvirkeshus med en lång radda balkonglådor fyllda med klarröda pelargoner. Stället har en gammeldags genuin frankisk inredning. Alla deras öl har röksmak, deras Lager är den andra av de 100 måsten.

  • Fässla, fin lokal med rar ”Schwemme” där de tappar ölet direkt ur träfat. De brukar ha 4-5 ölsorter.

  • Mahr’s som har Bambergs åldrigaste och charmigaste ölstuga. De har fina ölsorter, mest berömd är ”U” (Ungespundet = gammal öltyp som efterjäses utan mottryck och får därmed låg kolsyrehalt, ett stilla öl unikt för regionen Franken).

  • Mitt emot finns Keesman, ett ställe med lite noblare stil. Har 3-4 ölsorter, bl.a. en stram fin Pils.

  • Slutligen Ambraeusianum som är ett modernt pubbryggeri med kopparvörtpanna i lokalen. Har ett bra bocköl som brukar vara tillgängligt året runt, till skillnad från de genuina bryggerierna som bara tillhandahåller dem november − december.

Kellern med den vackraste vyn över staden är Spezial Keller, vilket vi också kommer besöka.

Veckans öltips!

OPPIGÅRDS SMÖF LAGER 2012

Det bästa av traditionell tjeckisk pilsner och av modern amerikanskt mikroöl = Oppigårds SMÖF lager 2012. Klar och gyllene i färg, med fast och tätt vitskjorte färgat skum. Stor kropp, fylligt öl. Riklig doft, här märks timotej, blommor och gräddvanilj. Rak och okomplicerad smak med lätta toner av engelsk kola och fläderblommor. Lång men balanserad efterbeska som är kryddig och smakrik.